ד”ר משה דודאי, פרופסור משנה לכירורגיה, יוזוס ארה”ב 1995 ; מרפאת הרניה אקסלנס
מה זה בקע - הרניה ומדוע כדאי לבחור כירוג מומחה לניתוחי בקע
לדר' דודאי, פרופ' משנה לכירורגיה, מומחיות על לטיפול כל סוגי הבקעים
מה זה בקע, או הרניה? (נקרא גם קילה בשפה עממית)
בכדי להבין איך נוצרת הרניה נדמיין שדופן הבטן (המורכבת מעור, שרירים ורצועות) היא כמו מבנה של צמיג מדגם ישן. הפנימי מסמל את הקרום שעוטף את הבטן והאוויר בתוך הפנימי הוא המעי, השומן ושאר אברי הבטן. כשיש פנצ’ר וקרע בצמיג הפנימי, והאוויר שבתוכו, ‘נדחפים’ החוצה דרך הקרע בצמיג עצמו. כך גם הרניה. נוצר קרע בשרירים וברצועות של דופן הבטן ותוכן המעי ‘נדחף’ החוצה. מצב שכזה יוצר כאבים עזים ואם המעי נקלע ולא שב לבטן עלול להיגרם נמק במעי במקרי קיצון. התערבות כירורגית דחופה היא הפתרון היחיד.
הגורם לבקע הוא חולשה במקום מסוים בדופן הבטן. בחלק גדול מהמקרים החולשה היא כתוצאה מנטייה מולדת או תורשתית, אולם יכולה להיות גם סיבה נרכשת כתוצאה ממאמצים גופניים. עישון והשמנה מעודדים היווצרות הרניה.
בין 20-30% מכלל האוכלוסייה יסבלו מהרניה לאורך החיים כשהרניה נפוצה יותר אצל גברים.
השכיחות הגבוהה ביותר של הרניה היא באזור המפשעות, כשבמקום שני נמצאת ההרניה של קו האמצע של הבטן ובצלקות ניתוחיות. הרניה בסרעפת בה הקיבה מתבלטת לתוך חלל החזה מתרחשת בכ 5% מהאוכלוסייה. יש הרניות במקומות נוספים בדופן הבטן אולם בשכיחות מאוד נמוכה.
הטיפול בהרניה
הטיפול היעיל היחידי בהרניה הוא תיקונו בניתוח , היות ומדובר בחור פתוח בדופן הבטן. כאמור, בהרניה יש אפשרות של מצב ” כליאה ” בו תוכן המעי המתלבט החוצה דרך חור בדופן הבטן ואינו יכול לחזור לחלל הבטן ומוביל ודורש התערבות כירורגית דחופה. מצב זה שכיח יותר באלו שיש להם כאבים מההרניה וניתוח מתוכנן ימנע מצב זה.
יש לציין שהתוצאות של ביצוע ניתוח בקע דחוף פחות טובות מאשר בניתוח מתוכנן. חור הרניה בבטן לא ייסגר לעולם ורק ימשיך ויגדל. התערבות כירורגית זה רק עניין של זמן, ועדיף מוקדם ממאוחר. ככל שהחולה ימתין יותר כך הניתוח יהיה מסובך יותר, ובזמן וגיל לא נוחים לחולה. למרות האמור יש המעדיפים להמתין עם הניתוח.
את הבקע מתקנים מעל 20 שנה ע”י התקנת ‘טלאי’ רשת כירורגית סביבו, כמו שמתקנים פנצ’ר בצמיג .’טלאי’ הרשת צריך להיות גדול בהרבה מהחור עצמו עם שוליים רחבים סביבו. הגוף יוצר בזמן קצר רקמת חיבור לתוך הרשת וכך היא נטמעת בדופן הבטן והופכת להיות חלק ממנה ומחזקת אותה לצמיתות.
תיאור מיקום הנחת הרשת (בירוק) בתיקון לפרוסקופי של הרניה בדופן הבטן
בתמונה ניתן לראות את ההבדלים במיקום הנחת הרשתות בשיטות הניתוח ‘הפתוחה’ (ניתוח סטנדרטי בו מתבצע חיתוך בדופן הבטן) כשהרשת מונחת מעל השרירים קרוב לעור, ו’הסגורה’-לפרוסקופית (ניתוח בו לא מתבצע חיתוך רוחבי אלא מכשירי הניתוח ומצלמה מוחדרים בנקבים לחלל הבטן) והרשת מונחת על הדופן הפנימית של הבטן:
ניתוח בקע בלפרוסקופיה
הרניה יכולה להיות מתוקנות בשיטה המסורתית של ניתוח פתוח או בגישה הלפרוסקופית הסגורה בה לא מבצעים חתך בעור, ולא פותחים את דופן הבטן. לצורך ביצוע הניתוח בשיטה הלפרוסקופית מחדירים דרך נקבים קטנים בדופן הבטן סיב אופטי עם מצלמת ווידאו זעירה המקרינה על מסך את תמונת פנים הבטן. בעזרת מכשירים ממוזערים נוספים, המוחדרים דרך נקבים נוספים ומופעלים בידי המנתח, מבוצע הניתוח. החלק החשוב ביותר בניתוח שדורש את המיומנות המרבית של הכירורג הוא התקנה של הרשת בדופן הפנימית של הבטן בצורה מדויקת, כאשר מרכז הרשת נמצא מול מרכז חור ההרניה. הרשת מקובעת למקומה בעזרת סיכות מיוחדות או תפרים.
היתרונות של הניתוח הלפרוסקופי הם:
• חוסר צלקת וחתך בדופן הבטן
• פחות כאבים במהלך לאחר הניתוח
• התאוששות וחזרה לפעילות מהירה מאוד
• אחוז נמוך מאוד של זיהומים אחרי הניתוח
• יכולת לבצע ניתוח של שתי המפשעות או שלוב תיקון של הרניה אחרת בו זמני
• תוצאות הניתוח טובות יותר אם בוצע בידי מומחה להרניה בלפרוסקופיה
שאלה: האם ניתוח בקע מסוכן?
תשובה: ניתוח בקע אינו מסוכן, אי ביצוע הניתוח יכול להוביל למצב מסוכן
שאלה: האם בקע יכול לעבור?
תשובה: בקע לא יעבור לעולם, רק ילד ויגדל ויסתבך
שאלה: למה עושים ניתוח בקע?
תשובה: ניתוח בקע עושים כי חור הבקע לעולם לא יסגר ועם הזמן רק יגדל ואז הניתוח יהיה קשה יותר. מעבר לכך תמיד יש סכנה של כליאת מעי עם חסימת מעיים שמהווה סכנה
בכדי להבטיח ולהשיג תוצאות אלו צריך הכירורג להיות מומחה בעל ניסיון מוכח לתיקוני בקע ותיקוני בקע בלפרוסקופיה. מחקרים מראים שכאשר הניתוח מבוצע ע”י כירורג מומחה לתיקון הרניות בלפרוסקופיה התוצאות של הניתוחים טובות יותר מאשר בניתוחים פתוחים.
לאחר ניתוח לפרוסקופי ניתן לשוב לפעילות חיים רגילה כעבור ימים ספורים ולפעילות גופנית מאומצת או פעילות ספורטיבית מלאה לאחר שלושה שבועות. מי שעבר ניתוח הרניה לא צריך שתהייה לו מגבלה כל שהיא בהמשך חייו והסיכוי לחזרת ההרניה נמוך מאוד אם הניתוח בוצע במומחיות (השמנה ועישון מגדילים הסיכון!)
ניתוח בקע יכול להיות מבוצע על ידי כל כירורג אולם מזה שנים נושא ניתוחי ההרניה הפך להיות מומחיות ספציפית כמו מומחיות אחרות ידועות בכירורגיה.
מומחה להרניה נחשב כירורג שחלק משמעותי מעבודתו הכירורגית היא ניתוחי הרניה ותוצאות הניתוחים שלו טובות מאלו של הממוצע הידוע, הוא חבר פעיל באיגוד פרופסיונלי בין לאומי לניתוחי הרניה, משתתף בכנסים להרניה, מרצה ומפרסם עבודות מדעיות.
שיקום לאחר ניתוח בקע
- כאב מתמשך אינו סימפטום אופייני לבקע מפשעתי רגיל ובוודאי לא קטן.
- כאב מתמשך וקבוע הוא סימפטום של בקע ספורטאים, שהוא פציעת סטרס של המפשעה בעקבות פעילות ספורטיבית או פעילות בעצימות גבוהה
- אם בקע ספורטאים לא מנותח בניתוח ספציפי לבעיה זו אלא כמו בקע רגיל, הכאב יישאר גם לאחר הניתוח
- כמו בכל פציעת ספורט, את הניתוח של בקע ספורטאים יש להשלים בשיקום פיזיותרפי ייעודי אחרת לא תתקבל החלמה מלאה. השיקום מתבצע בהשגחת הכירורג אצל פיזיתרפיסט שהוסמך לכך.
- לעומת זאת בקע מפשעתי שתוקן בניתוח אנדוסקופי, חודש לאחר מכן ניתן לשוב לפעילות מלאה ובהדרגה של כ 3 שבועות.
לקריאת המלצות מטופלים: המלצות ספורטאים | המלצות בקעים מפשעתיים | המלצות הפרדות ביטנית
סקירה קצרה זו הינה חלקית וטובה להבנה כללית בלבד ואין בה במקום פניה לבדיקה ויעוץ אצל מומחה בתחום
להזמנת תור לבדיקה ויעוץ
רח’ לואי פסטר 3,
גבעת אנדרומדה כניסה 11 קומה 4,
תל אביב 68036
טל’ 077-2307011
לשליחת הודעה למרפאה
רח’ לואי פסטר 3,
גבעת אנדרומדה כניסה 11 קומה 4,
תל אביב 68036
פקס 077-7062024