ניתוח קילה

הניתוח האנדוסקופי הייחודי לתיקון בקע ספורטאים שפיתח ד”ר דודאי

Release & Reinforce Technique – RRT

מאת ד״ר משה דודאי

בקע ספורטאים שונה מבקע מפשעתי רגיל וצריך להיות מטופל באופן שונה. שניהם אומנם מתרחשים במפשעה, אולם בקע מפשעתי הוא מעין “חור” בדופן של המפשעה שדרכו מתבלט מעי או שומן בזמן שבקע ספורטאים הוא פציעת ספורט במפשעה שהיא האזור שמקבע את שרירי הבטן לאגן. בשל פעילות גופנית בעיצומים גבוהים, כאשר לא כל השרירים בעלי אותה יכולת ביצוע, נוצרים כחות לא מאוזנים שגורמים לקרעים קטנים באזור של עיגון השרירים לאגן במפשעה. קרעים אלו הולכים ומתרבים ככל שממשיכים את הפעילות הספורטיבית בנוכחות הפציעה ומובילים לאי יציבות של החלק העליון על האגן בזמן פעילות, הגורם לדלקות באזור ולחץ על העצבים העוברים שם. כתוצאה מכך נגרמים כאבים בזמן הפעילות ספורטיבית ועם התפשטות הפציעה לאזורים הסמוכים באגן הכאבים מתמידים גם לאחריה. פציעת בקע ספורטאים היא פציעה המתקדמת ומתפתחת בהדרגה ככל שממשיכים עם הפעילות בנוכחותה. הסימפטומים העיקריים של בקע ספורטאים הם הכאב  בזמן פעילות ואחריה ולא בליטה כמו בבקע מפשעתי.

כשמבינים את מהות פציעת בקע הספורטאים והתפתחותה ההדרגתית , ניתן לזהות שתי קבוצות עיקריות של נזקים המצריכות טיפול: 1. הבעיה הראשונה היא לחץ הנגרם בשל תהליכים דלקתיים ובצקתיים באזור הפציעה הגורמים לתגובת כאב . בנוסף, בשל ההתרופפות של אזור המפשעה נתקעים גושי שומן בפתחים שנוצרים וגורמים לכאב. הכאב האופייני ומשמעותי ביותר בפציעה נוצר בשל הלחץ על העצבים שעוברים דרך המפשעה מהבטן לכיוון החלק העליון והפנימי של הירך . 2. הבעיה השנייה שנוצרת היא אי היציבות של החלק העליון של השרירים על האגן בשל התרופפות העיגון במפשעה מהקרעים המרובים הנגרמים. חוסר יציבות זה מוביל לכל הכאבים והלחצים שמתוארים קודם, אולם משפיע גם החיבורים של השרירים המקרבים מהרגליים לעצמות הפוביס וכן של השרירים הישרים לפוביס. גם מעטפות עצמות הפוביס המחברות שרירים אלו נפגעות ובשלב החמור גם העצמות עצמן    עם היווצרות בצקת בלשד העצם ושברי מאמץ. בשל אבוד היציבות גם כאבי גב יכולים להופיע. חומרת הפציעה מדורגת  בין 1-5, כאשר בדרגה 1 הראשונית רק המפשעות מעורבות ובדגת חומרה מקסימלית 5 יש גם בצקת בלשד העצם ושברי מאמץ.

ד”ר דודאי פרופסור משנה לכירורגי שהחל לנתח בקע ספורטאים בשנת 1993 , החל לחקור את הבעיה שלא הייתה מובנת דיה בתקופה זו. לקראת סוף 1996 הבין  שיש שני מרכיבים עיקריים בבעיה: הלחץ העצבי והדלקת מצד אחד ואי היציבות היוצרת אותם מצד שני ובהתאם לכך פתח את הניתוח האנדוסקופי שמבצע עד היום בהצלחה מרובה TEP Release & Reinforce Technique – RRT , כלומר; טכניקת שחרור וחיזוק בשיטה האנדוסקופית.

Fitness is not about being better than someone else…  IT IS ABOUT BEING BETTER THAN YOU USED TO BE.
— Gordon Slanquit, Personal Trainer Association

כיצד מתבצע הניתוח:

הניתוח מתבצע בגישה אנדוסקופית, כלומר ללא פתיחת הבטן או חתך, חדירה דרך הדופן הבטן עצמה לאזור שתי המפשעות ולא דרך חלל הבטן כמו בגישה לפרוסקופית. בעזרת מצלמה זעירה ומכשירים עדינים המוחדרים דרך נקבים זעירים, ניתן לראות בברור ולפרטי פרטים את אזורי המפשעות, הקיר האחורי של המפשעות, השרירים ועצמות האגן. כפי שצוין יש שני מרכיבים בניתוח: שחרור וחיזוק.

1. השלב הראשון של השחרור מתחיל  בניקוי התהליך הדלקתי הנרחב שתמיד קיים בפציעה זו ושחרור צלקות פנימיות שנוצרו מהפציעות החוזרות. בהמשך משחררים גושי שומן שנתקעו בפתחים שנפתחו וקרעים שנפערו. השלב השלישי והחשוב ביותר הוא שחרור לחץ ”שחונק” את שלושת העצבים העוברים דרך המפשעה לכיוון החלק העליון והפנימי של הירך. האלמנט שחונק תחתיו את שלושת העצבים האלו הוא הליגמנט האינגוינלי שנפגע גם הוא בפציעה והופך בצקתי ודלקתי. ניתוק מדויק של הליגמנט האינגוינלי משחרר את החניקה של העצבים תחתיו ואת הלחץ בתוכו.

2. השלב השני כאמור הוא החיזוק לאחר שבוצעו כל מרכיבי השחרור של גורמי הכאב. החיזוק מבוצע בעזרת רשת כירורגית מיוחדת שפותחה לצורך כך. הרשת מונחת מהחלק הפנימי כמובן של המפשעה והדופן. היא מחזקת את השרירים לעצמות הפוביס ומייצבת את כל האזור במפשעה המעגן את השרירים לעצמות האגן. הרשת נטמעת בדופן הפנימית על ידי תגובת הגוף המצמיחה רקמה לתוכה, הליך שמתחיל מיד בסוף הניתוח ולאחר כשלושה שבועות נותן חוזק תמיכה טוב ומספיק לפעילות. התיקון מבוצע תמיד בשתי המפשעות היות והפציעה תמיד היא רוחבית לשני האזורים, למרות שלעתים מרגישים כאב יותר בצד אחד.

ההתאוששות אחרי הניתוח קלה ומהירה היות ולא בוצע שום חיתוך או פתיחת הדופן או חלקים פנימיים. לאחר הניתוח מתהלכים רגיל וכשלושה ימים לאחר הניתוח ההתנהלות היומית חופשית. שבוע לאחר הניתוח מתחילים בהליך השיקום הספורטיבי שהוא חלק משלים והכרחי לניתוח. כפי שפותח הניתוח הספציפי לבקע ספורטאים, פותח גם השיקום הספורטיבי המותאם הן לניתוח עצמו אולם גם לחומרת הפציעה. משך השיקום, שהוא תרגילים המבוצעים ע”י המנותח יומית בהנחית פיזיוטרפיסט שהתמחה בשיקום זה, מותאם לחומרת הפציעה כאשר בדרגה הראשונית 1 הוא של 4 שבועות ובדרגת חומרה מקסימלית 5 , של 8 שבועות.

מאז שנת 1996 נותחו מאות רבות של ספורטאים כאשר רובם המכריע שב לפעילות ספורטיבית סדירה.

לשליחת הודעה למרפאה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

חייגו עכשיו 077-2307011